Ziemniaczana zupa krem
6 średnich ziemniaków, 3 marchwie, 2 pietruszki, kawałek selera, nieduży por, mała cebula, 2 100-gramowe serki topione (najlepiej śmietankowe), listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, Vegeta, sól, pieprz, 3 łyżki oleju
1. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
2. Obrać marchew, pietruszkę, seler i por, połowę z nich pokroić w kostkę, resztę pozostawić w całości. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
3. Zagotować 6 szklanek wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, Vegetą i solą, dodać warzywa i ziemniaki. Gotować, aż staną się zupełnie miękkie. Wyjąć z zupy pozostawione w całości warzywa oraz ziele i liść laurowy. Pozostałe po lekkim ostudzeniu zupy zmiksować wraz z ziemniakami.
4. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojone w kostkę serki i podgrzewać aż się rozpuszczą. Doprawić zupę solą i ew. vegetą do smaku.
Można podawać zupę z dodatkiem słonego krakersa, ciasteczka lub grzanek.