Torcik poziomkowy
25 dag poziomek, 15 dag twarogu, pół szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka żelatyny, 5 dag posiekanych orzechów laskowych
1. Umyć poziomki, osączyć.
2. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach zimnej wody i odstawić na kwadrans. Po tym czasie zagotować i znów odstawić by wystygła.
3. Odłożyć kilkanaście poziomek a resztę zmiksować dokładnie z twarogiem. Dodać żelatynę i przełożyć wszystko do salaterki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
4. Gdy stężeje wyjąć z lodówki, zanurzyć salaterkę w gorącej wodzie, odwrócić do góry dnem i ostrożnie wyjąć torcik na talerz lub półmisek. Posmarować z wierzchu bitą śmietaną, posypać orzechami i ozdobić pozostawionymi poziomkami.