Pulpety w sosie serowym
Na pulpety: 50 dag mielonej wieprzowiny, czerstwa kajzerka, jajko, szklanka mleka, 2 łyżki posiekanej drobno zielonej pietruszki, łyżeczka suszonego lub łyżka świeżego, posiekanego oregano, szczypta granulowanego czosnku, sól, pieprz, do panierowania 2 łyżki tartej bułki, 3 łyżki oleju do smażenia
Na sos:5 dag sera rokpol, ok. 10 dag startej goudy, szklanka śmietany 30 ?proc. 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, biały pieprz i sól.
1. Pokruszoną kajzerkę zalać mlekiem, odcisnąć, rozgnieść widelcem.
2. Wymieszać mięso z kajzerką, jajkiem, dodać posiekaną zielona pietruszkę, oregano, sól i pieprz oraz granulowany czosnek. Dokładnie wyrobić.
3. Z wyrobionego mięsa formować niewielkie kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w tartej bułce, usmażyć na rozgrzanym oleju.
4. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy spieni siei zbieleje dodać śmietanę i gotować 3 – 4 minuty, po czym dodać sery i dalej gotować, aż sos będzie miał gładka konsystencję, wtedy doprawić solą i pieprzem i włożyć do niego pulpety. Wszystko razem podgrzać.