Chłodnik gruszkowy z serem rokpol
1 kg dojrzałych gruszek, 2 łodygi selera naciowego, 15 dag sera rokpol, 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, pól szklanki słodkiej śmietanki 12-proc.
Sok cytrynowy do smaku, po 5 ziaren czerwonego i zielonego pieprzu, sól, mielony biały pieprz
1. Gruszki obrać, pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne.
2. Łodygi selera pokroić na kawałki. Można zieloną nać selera zostawić do przybrania chłodnika.
3. Gruszki z selerem podlać połową szklanki wody i gotować co najmniej 15 minut, aby stały się miękkie. Zmiksować na gładki krem dodając połowę sera.
4. Do masy serowo-gruszkowej dodać chłodny bulion i śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Silnie oziębić.
5. Podawać chłodnik w filiżankach, każdą przybrać selerową nacią i ziarnami pieprzu.