Super deser
Na naleśniki: 2 szklanki mąki, 2 i pól szklanki mleka lub pół na pół z wodą mineralną, 5 jaj, 2 i pół łyżki stopionego masła, szczypta soli, łyżeczka oliwy do smarowania
Do wysmarowania naczynia łyżka masła, do wysypania naczynia łyżka tartej bułki,
Na sos: pojemniczek 18-proc. Śmietany, pól szklanki cukru, 2 żółtka
1. Wymieszać składniki naleśników, odstawić ciasto na 30 minut.
2. Patelnie smarować (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego) oliwą i smażyć na niej naleśniki.
3. Po usmażeniu każdy naleśnik składać w chusteczkę i układać w wysmarowanym masłem i posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania.
4. Zmiksować śmietanę z cukrem i żółtkami, zalać sosem ułożone w naczyniu naleśniki, wstawić do nagrzanego do 190 st C piekarnika i zapiekać 15 minut.
Podawać na gorąco. Można lekko posypać cukrem pudrem lub polać sokiem owocowym.