Rolady faszerowane grzybami i jajkami
2 podwójne piersi kurczaka, 3 jaja na twardo, 25 dag pieczarek (w sezonie grzybów leśnych), 2 łyżki masła, sól, pieprz. Do smażenia: pół szklanki oleju. Do panierowania rolad: jajko, 2 łyżki tartej bułki
1. Podzielić podwójne piersi na pojedyncze, uformować je tłuczkiem do mięsa w szerokie równe płaty, posypać lekko solą i pieprzem. Odłożyć.
2. Na maśle poddusić pokrojone w kostkę pieczarki, dodać posiekane jajka na twardo, doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Na każdym płacie mięsa ułożyć farsz, po czym zwinąć mięso w rolady uważając, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
4. Rozgrzać na patelni olej.
5. Maczać rolady w rozbitym z wodą jajku, panierować w tartej bułce i smażyć w rozgrzanym oleju z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym kuchennym ręczniku.