Filet z łososia w sosie malinowym
4 kawałki filetu z łososia, 2 łyżki masła, sól, pieprz.
Na sos: 4 łyżki mrożonych lub w sezonie świeżych malin, szalotka, łyżka cukru, łyżeczka francuskiej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego o smaku malinowym.
1. Kawałki łososia posypać solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać roztopionym masłem i w temperaturze 200 st c piec 15 minut.
2. Przygotować sos: szalotkę posiekać jak najdrobniej i przelać wrzącą wodą.
3. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko.
4. Wymieszać maliny, sparzona szalotkę, dodać cukier, musztardę, oliwę i ocet winny, gotować 5 minut i polać sosem upieczone kawałki łososia.