Śledź z sosem z bryndzy
Opakowanie filetów śledziowych (50 dag), 10 dag bryndzy, szklanka śmietany 18-proc., 3-4 ząbki czosnku, nieduża cytryna, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół małej puszeczki zielonego groszku, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, cukier i świeżo mielony pieprz.
1. Filety opłukać, osuszyć papierową kuchenną ściereczką, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku.
2. Zetrzeć skórkę z cytryny.
3. Bryndzę utrzeć ze startą skórką z cytryny, doprawić pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Oziębioną śmietanę ubić przy pomocy miksera, doprawić do smaku solą i cukrem, dodać utartą bryndzę z przyprawami, dodać szczypiorek i zielony groszek.
5. Ułożone na półmisku śledzie polać sosem i odstawić do lodówki (należy półmisek szczelnie okryć folią). Podając śledzie przybrać półmisek pokrojoną na ćwiartki cytryną.