Mielone z kaszą i warzywami
40 dag mięsa wieprzowego na mielone, torebka kaszy jęczmiennej do gotowania, marchew i pietruszka, cebula, jajo, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, jakakolwiek przyprawa warzywna typu Vegety, pół szklanki tartej bułki, pól szklanki oleju do smażenia.
1. Ugotować kaszę w woreczku według przepisu na opakowaniu. Osączyć, ostudzić, wysypać z woreczka.
2. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki i obgotować kilka minut w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Ostudzić.
3. Cebulę posiekana drobno zeszkli cna łyżce oleju.
4. Zemleć w maszynce mięso wraz z warzywami, cebulą i kaszą.
5. Zmieloną masę wymieszać dokładnie dodając jajo, przyprawy, sól i pieprz do smaku.
6. Formować z mięsa kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemnozłoto.