Gryczana zapiekanka mięsna
Szklanka kaszy gryczanej, 0, 5 kg mielonej wieprzowiny, ćwierć średniej główki białej kapusty, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, średnia marchew, sól, pieprz, jakakolwiek przyprawa warzywna, 4 łyżki oleju słonecznikowego
1. Zagotować szklankę wody, do wrzącej wrzucić kaszę i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Kapustę po usunięciu uszkodzonych liści niezbyt drobno poszatkować. Marchew zetrzeć na jarzynowej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę pokroić w kostkę.
3. Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim warzywa, dodać do kaszy.
4. Do kaszy z warzywami dodać mięso, przyprawy i pozostały olej. Dokładnie wymieszać masę i przełożyć do formy do zapiekania. Okryć przykrywką.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i zapiekać około 40-45 minut, przy czym ostatnie 15 minut już bez przykrycia, aby apetycznie zapiekł się wierzch potrawy.
Do takiej zapiekanki nie trzeba już żadnych dodatków, jest to potrawa zawierająca wszystkie składniki dobrego drugiego dania.