Tagliatelle z kremowym sosem
Szklanka pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, łyżka masła, średnia cebula, ząbek czosnku, 3/4 szklanki tłustej śmietany (na przykład 22-proc.), łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 3 liście świeżej szałwii (nie koniecznie), paczka makaronu tagliatelle, szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz.
1. W głębokiej patelni rozgrzać masło na nim podsmażyć na rumiano pokrojony boczek.
2. Do podsmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem, aż się zeszklą. Powoli wlewać mieszając śmietanę, dodać sól oraz ew. liść szałwii.
3. Ugotować w osolonym wrzątku tagliatelle, odsączyć i wrzucić na patelnię z sosem. Dodać także 2 łyżki startego sera, wymieszać. Posypać świeżo zmielonym pieprzem
4. Podawać potrawę posypaną pozostałym startym serem oraz zieloną pietruszką.