Pieczeń wieprzowa gotowana w mleku
Kawałek pieczeni wieprzowej z łopatki lub szynki, wagi ok. 1 kg, pół szklanki ząbków czosnku w łupinach, łyżka oleju, sól, pieprz, 2 szklanki mleka, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej.
1. Przygotować mięso: uformować podłużną pieczeń odcinając tłuszcz i obwiązując bawełnianą nicią .
2. Czosnek w łupinach podsmażyć w brytfannie na łyżce oleju, dolać mleko i mięso, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 st C.
3. Po 20 minutach przewrócić mięso na drugą stronę i nieco zmniejszyć temperaturę w piekarniku, aby mleko nie kipiało z brytfanny. Jeszcze czterokrotnie przewracać mięso co 20 minut.
4. W tym czasie mleko powinny odparować i mięso poddusić w piekarniku j dodatkowo 10 minut pod przykryciem.
5. Sos przetrzeć przez sito. Zdjąć z mięsa nić bawełnianą, pokroić je w plastry i podawać polane czosnkowo-mlecznym sosem.