Paprykarz cielęcy
1 kg cielęcego mostku, łyżka masła i 2 łyżki oleju lub oliwy, 2 nieduże cebule, szklanka rosołu drobiowego z kostki, łyżka mąki, łyżka mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
1. Podzielić mostek na małe kawałki, każdy z kostką.
2. Zrumienić mięso na maśle z olejem. Wyjąć je i przełożyć do garnka.
3. Na tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać ją do mięsa. Wlać rosół i dusić potrawę, doprawiając ją mieloną papryką oraz koncentratem pomidorowym.
4. Kiedy mięso jest miękkie wymieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną sosu spod mięsa, wymieszać i wlać z powrotem do garnka, zagotować. Podawać z kluskami kładzionymi lub innymi.