Ciastka z czekoladową polewą
20 dag masła, szklanka cukru, 2 jaja, sól, 2 i pół szklanki mąki, cukier waniliowy, szczypta soli.
Na polewę: szklanka cukru, białko, 2 łyżki ciemnego kakao
1. Utrzeć masło z cukrem i całymi jajkami, kiedy utworzy się jednorodna masa dodawać mąkę, cukier waniliowy dalej mieszając a na koniec zagnieść rękami, uformować kulę, nakryć i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, wycinać małe okrągłe ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i upiec na jasnozłocisto. Ostudzić.
3. Utrzeć cukier z białkiem, dodać kakao. Polewą ?czekoladową? posmarować ciastka.
Można ciastka przybrać kawałkami orzechów, migdałów lub wiórkami kokosowymi.