Pieczeń drobiowa
1 kg mięsa drobiowego: z kurczaka lub indyka (najlepiej z innych niż piersi części), 2 plasterki gotowanej szynki lub chudej szerokiej kiełbasy, 2 jaja, szklanka śmietany 30-proc., sól, pieprz, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka oleju lub oliwy.
1. Mięso zmielić w maszynce, najlepiej dwukrotnie. Dodać jaja, śmietanę (pozostawić 2 łyżki do przyprawienia sosu).
2. Mięso przyprawić solą, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę, dokładnie wyrobić masę, uformować wilgotnymi dłońmi podłużną pieczeń. Umieścić ją w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
3. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku.
4. Pozostały od pieczenia sos zaprawić pozostałą śmietaną i polać nią pieczeń.
Pieczeń te można zjadać zarówno na ciepło jak i na ziemno.