Tarta z galaretką i owocami (truskawki, jagody, poziomki, maliny)
Na ciasto: szklanka mąki, pół kostki masła (125 g), 1/3 szklanki cukru pudru.
Na wierzch tarty: 3 łyżki dżemu (może być niskosłodzony, truskawkowy), ok. 50 dag truskawek, czerwona gotowa galaretka (wiśniowa lub truskawkowa).
1. Przesiekać wszystkie składniki ciasta, szybko zagnieść dłonią, uformować w kulę i w plastikowym woreczku schować na pół godziny do lodówki.
2. Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, pousuwać szypułki.
3. Galaretkę przygotować według przepisu i pozostawić w temperaturze pokojowej.
4. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tart w ten sposób, aby pozostały wysokie brzegi. Upiec w temperaturze 180 st C na złoto.
5. Po ostudzeniu posmarować ciasto dżemem, poukładać na nim poprzekrawane na pól tryskawki (przekrojem do dołu), zalać oziębioną galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.