Lody ?wspaniałe?
2 szklanki śmietanki kremowej 36-proc., 4 jaja, 200 g (czyli szklanka z ?czubkiem?) cukru, dla nadania smaku: 2 łyżki spirytusu lub rumu albo według smaku sypkie kakao lub wymieszana z kilkoma kroplami ciepłej wody kawa rozpuszczalna.
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem.
2. Oziębioną śmietankę ubić.
3. Ubić sztywną pianę z białek.
4. Wymieszać starannie wszystkie składniki lodów, na koniec dodać dodatek smakowy: spirytus, rum lub kawę czy kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
5. Masę przełożyć do przeznaczonych do przechowywania żywności plastikowych pojemników i schłodzić w lodówce kilka godzin.
Uwaga: jajka przeznaczone do przyrządzania lodów najpierw należy starannie umyć a następnie sparzyć wrzątkiem.