Gulasz warzywno-rybny
60 dag filetów z dorsza lub innej morskiej białej ryby, 4 średnie marchewki, 6 ziemniaków, cebula, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, łyżka mąki, 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 2 łyżki soku cytrynowego, pół szklanki śmietanki 30-proc., łyżka tartego chrzanu ze słoiczka, 3 łyżki siekanego koperku, sól, pieprz.
1. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w grubą kostkę.
2. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju lub oliwie, dodać ziemniaki i marchew, razem smażyć mieszając około 2 minut, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć, po czym wlać bulion i dusić pod przykryciem kwadrans. Dodać na koniec chrzan i jeszcze raz zagotować.
3. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą i pieprzem.
4. Do uduszonych warzyw dodać kawałki ryby i posiekany koperek. Zagotować i na jak najmniejszym ogniu gotować 5 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Komentarze
Po przerwie wracam do gotowania. Dziś spróbuję tego przepisu. Widzę, że gotowanie na kilka dni nie za bardzo służy. Traci się apetyt, chęć do gotowania, wprawę i też wyobraźnia przysypia. Posiłek na dwa, trzy dni to maksimum. Zatem wracam do dawnej formuły gotowania właśnie co dzień, co dwa i niech żyje pasja a smaki i kolory tańczą. Już czuję ekscytację! 😀
Oj, a kiedy należy dodać śmietanki ?
Smmmmmaaaaczznnnneeee :DDDD
Jęździliśmy po Mazowszu więc nie mogliśmy szybko reagować na okrzyki o pomoc. Ale okazało się,że to zbędne. Znowu sukces Maksymilianie! Brawo!