Karpatka kremowa
Na ciasto: szklanka wody, pół kostki masła, szklanka mąki, 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Na krem: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 cukry waniliowe, kostka masła, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu.
1. Zagotować wodę z masłem, mieszając dodać mąkę, a kiedy masa stanie się gładka odstawić do lekkiego przestudzenia.
2. Do lekko ciepłej masy wbijać po jednym jajka ciągle mieszając, dodać proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
3. Ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na arkuszach papieru do wypieków. Piec 40 minut w temperaturze 180 st C.
4. Przygotować krem: wymieszać mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier i mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
5. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po trochu budyń.
6. Ciasto przełożyć kremem, posypać po wierzchu cukrem pudrem i pokroić na porcje.