Makaron po prowansalsku
(4 porcje)
Paczka (500g) makaronu świderki, 15 dag małych pieczarek, 4 łyżki pokrojonego w drobną kostkę boczku, 10 odsączonych zielonych oliwek bez pestek, cebula, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.
1. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć pieczarki, dodać pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę, chwilę smażyć, dodać śmietanę, sól i pieprz, i gotować sos jeszcze 3 minuty
2. Ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z sosem.
Komentarze
A co to za danie bezmiesne skoro jest w nim boczek ?
Boczek jest usprawiedliwiony drugą częścią tytułu, która brzmi: „i nie tylko”! Zresztą pomysł jest kucharzy prowansalskich a oni dania do dań mięsnych zaliczają te z wołowiny lub dziczyzny.