Hiszpańska zapiekanka z kurczaka
4 udka z kurczaka, 2 woreczki ryżu do gotowania (po 100 g), 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy, duża cebula, duży ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zielona lub żółta papryka, pół szklanki zielonego konserwowego groszku, półtorej szklanki rosołu drobiowego z kostki , kilka nitek szafranu, nieduży liść laurowy, pieprz i ewentualnie sól.
1. Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
2. Rozgrzać na patelni olej lub oliwę i obsmażyć udka z obu stron na ciemnozłoto. Odłożyć do żaroodpornego naczynia.
3. Na pozostałym na patelni oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dodać do kurczaka.
4. Rosół wymieszać z koncentratem, dodać namoczony w łyżce wody szafran i wlać do kurczaka, dodać liść laurowy.
5. Wsypać do naczynia z kurczakiem ryż (nie mieszać).
6. Potrawę zapiekać pod pokrywą w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 30 minut.
Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze grzać.