Curry z indyka
(4 porcje)
50 dag indyczej piersi, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki łagodnej przyprawy curry, cebula, ząbek czosnku, szklanka śmietanki, 4 łyżki wiórków kokosowych, sól, pieprz.
1. Mięso pokroić na nieduże kawałki, posypać łyżką przyprawy curry. Rozgrzać oliwę w garnku, podsmażyć na niej mięso, po czym wyjąć z garnka i odłożyć.
2. Na pozostałej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso z indyka, śmietankę i wiórki kokosowe, pozostałą łyżkę curry, sól i pieprz do smaku. Dusić 15 minut.
Potrawę tę podawać z ugotowanym ryżem i pikantną surówką.
Jeśli to możliwe warto wlać 5-6 łyżek mleczka kokosowego, a wtedy zredukować ilość wiórków do 3 łyżek.