Schab gotowany w mleku
(4-6 porcji)
Około 1 kg schabu z kością, 3 duże cebule, marchew i pietruszka, 2 plasterki dość tłustego wędzonego boczku, 2 szklanki mleka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
1. Pokroić plasterki boczku na drobne skwarki, marchew i pietruszkę pokroić w talarki, cebulę posiekać.
2. Pokrojony boczek podsmażyć na oliwie, dodać marchew i, pietruszkę i cebulę, o dalej smażyć mniej więcej 15 minut. Odłożyć, a na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić ze wszystkich stron posypany solą i pieprzem schab.
3. Do schabu dodać znów podsmażone jarzyny oraz mleko. Piec w temperaturze 180-190 st C około 2 godzin. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewrócić mięso .
4. Kiedy schab jest bardzo miękki, odkroić mięso od kości i pokroić na plastry.
Schab ten doskonale smakuje podawany z kopytkami lub ugotowana na sypko kaszą perłowa lub gryczaną albo ziemniakami z wodą.
Schab powinien być z kością, gdyż wedle wyznawanych już przez Ćwierczakiewiczową poglądów tylko schab z kością jest soczysty i kruchy. Prawdę mówiąc coś w tym jest?