Warzywa duszone z kiełbasą
(4 porcje)
2 cebule, ząbek czosnku, 40 dag kiełbasy serdelowej, łyżka masła, 2 szklanki rosołu (może być z kostki), 4 mięsiste pomidory, 2 cukinie, 8 ziemniaków średniej wielkości, mielona słodka papryka, sól, pieprz, 2 łyżki kiełków lucerny lub rzodkiewki.
1. Posiekać drobno cebulę, poddusić na rozgrzanym maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na plastry ziemniaki. Chwilę smażyć starając się lekko przyrumienić.
2. Do ziemniaków z cebulą wlać rosół i dusić 10 minut.
3. Cukinie i pomidory pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do ziemniaków, wymieszać przyprawiając solą i pieprzem. Dusić razem 10 minut.
Potrawę podawać przybraną kiełkami.
To jednogarnkowe pełne danie jest szybkie i smakowite, może stanowić ?danie ratunkowe?, kiedy musimy podać coś pożywnego i szybkiego.
Komentarze
Mam pewien problem z ryzem i kaszami w woreczkach. Czy to nie jest tak, ze jak sie gotuje w duzej ilosci wody, to wszystko co jeszcze cenne w ryzu i kaszach glownie w tej wylewanej wodzie zostaje?
Przyznaje jednak, ze wygoda i przy zabieganym zyciu rozwiazanie nienajgorsze.
Gotowanie kasz i ryżu w dużej wodzie jest dobrą i wypróbowana metodą .Nie tylko jesli idzie o kasze i ryż w woreczkach,sypkie produkty także doskonale przygotowuje się gotując w dużej ilości wody.To ,co cenne w kaszach i ryżu nie wypłukuje się w wodzie,pod wpływem gotowania. Witamin i tłuszczów pozbawiamy je bowiem w procesie przerabiania.Używajmy wiec woreczków,bo wygodne.Pozdrawiam Barbara Adamczewska