Chłodnik pomidorowy
(4-6 porcji)
2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 szklanki soku pomidorowego, ogórek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki siekanego koperku, 2 jaja na twardo, sól, pieprz.
1. Ogórek obrać i pokroić w paski, jajka na twardo pokroić na ćwiartki, szczypiorek i koperek posiekać.
2. Wymieszać jogurt z sokiem pomidorowym, dodać ogórek oraz zieleninę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać do chłodnika jaja, lekko wymieszać, naczynie z chłodnikiem dokładnie zakryte wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Ten najprostszy chłodnik jest bardzo smaczny, dobrze doprawiony może śmiało konkurować z chłodnikiem klasycznym.
Do pomidorowego chłodnika można dodać pokrojone w paski gotowane lub pieczone mięso z kurczaka.
Komentarze
panie Piotrze!
gdzie te przepisy na chłodniki?powiedział Pan przed chwilką w tok.fm ,ze jest ich kilkadziesiąt a ja tu nie widzę nic poza jednym ,nie widzę !Pozdraiwam Pana i Małzonkę .Matylda Lempel-Chareza
Proszę wpisać w okienko z prawej strony u góry słowo „chłodnik” i kliknąć „szukaj”. I sezam się otworzy. Powodzenia.
Na wszelki wypadek zrobiłem próbę i obejrzałem te przepisy. Są! Tylko po kilka na stronie. Należy więc po każdym obejrzeniu strony klikać na dole otwarcie kolejnych. Powodzenia.
Chłodnik pycha. Nawet mój syn który nie lubi pomidorów (4 lata) zjadł cały talerz 🙂