Piknikowe parówki
(4 porcje)
8 długich parówek (np. wiedeńskich), 4 plasterki ostrego żółtego sera, 4 plastry szynki, 8 plastrów wędzonego boczku, 2 łyżki dobrej francuskiej musztardy, 2 łyżki keczupu, łyżeczka posiekanego świeżego lub suszonego tymianku, łyżeczka majeranku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, na koniec łyżeczki soli.
1. Wymieszać musztardę z keczupem, tymiankiem, majerankiem i utartym z solą przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Parówki, jeżeli są w plastikowej osłonce obrać z niej, parówki w osłonce naturalnej pozostawić nie obrane, przekroić wzdłuż na połówki.
3. Każdą połówkę posmarować w miejscu przecięcia mieszanką keczupu z musztardą, pomiędzy połówki włożyć po pół plasterka sera i szynki, owinąć plastrem wędzonego boczku i spiąć wykałaczką.
4. Parówki upiec w piekarniku lub na grillu.
To łatwe i niekłopotliwe danie jest przy tym bardzo smaczne. Można je przygotować wcześniej, zabrać ze sobą na piknik i tam dopiero upiec na grillu.
Doskonale smakuje z pieczonymi czy gotowanymi ziemniakami, świeżą czy odgrzaną bułką
A jako dodatek warto przygotować jakąkolwiek surówkę.