Chłodnik migdałowy z kurczakiem
(4 porcje)
Szklanka bulionu drobiowego (z kostki), 2 szklanki jogurtu naturalnego, szklanka drobno pokrojonego mięsa pieczonego lub gotowanego kurczaka, liść laurowy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 5 dag płatków migdałowych, łyżka masła.
1. Wymieszać jogurt z bulionem, dodać mięso kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, pieprz, sól.
2. Na patelni rozpuścić masło, uprażyć na nim migdałowe płatki. Należy mieszać, aby nie przypiekły się zbyt silnie z jednej strony.
3. Połowę migdałów dodać do chłodnika, wstawić do lodówki.
4. Podawać chłodnik w filiżankach, tzw. bulionówkach, posypany pozostałymi uprażonymi migdałami.
Chłodnik migdałowy jest dobrą sycącą zupą, odpowiednią na dni gorące, ale i na chłodne.
Doskonale nadaje się aby wziąć go ze sobą na piknik. Mięso z kurczaka można zastąpić cielęciną lub pieczonym schabem.