Kurczak duszony z ziemniakami i warzywami
(4 porcje)
4 udka z kurczaka, 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju, marchew, kawałek kalafiora, 3 łodygi selera naciowego, ok. 20 dag fasolki szparagowej, najlepiej z puszki, ćwiartka kapusty włoskiej, 4 duże ziemniaki, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Udka kurczaka podzielić na kawałki, posolić, posypać pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym w garnku oleju lub oliwie.
2. Do garnka nalać tyle wody, aby przykryła mięso. Dodać liść laurowy i ziarna pieprzu. Chwilę gotować.
3. W tym czasie przygotować warzywa: pokroić kalafior na kawałki, seler naciowy w paseczki, marchew w kostkę, kapustę na kawałki, ziemniaki w dużą kostkę. Warzywa dodać do gotującego się mięsa i dusić pod przykryciem, w razie potrzeby dolewając wody.
4. Wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym i dodać do potrawy w chwili, kiedy mięso i warzywa zupełnie zmiękną. Zagotować, doprawić, jeśli trzeba, solą i pieprzem. Posypać siekaną zieloną pietruszką.
Ta znakomita potrawa nie wymaga żadnych dodatków, można jednak podać do niej świeżą bagietkę lub grzankę.