Sałata rzymska z sosem pomidorowym
(4 porcje)
2 główki sałaty rzymskiej, 3 łyżki pokruszonego sera feta lub startej na tarce jarzynowej mozzarelli.
Na sos: 2 dojrzałe pomidory, garść liści świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, łyżka octu balsamicznego, łyżka keczupu, przekrojony na kilka części ząbek czosnku.
1. Sałatę umyć i osuszyć, porwać palcami na drobniejsze części.
2. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać.
3. W słoiku typu twist umieścić wszystkie składniki sosu, dokładnie wymieszać potrząsając słoikiem dość energicznie.
4. W salaterce umieścić sałatę i posypać ją serem, polać sosem i wymieszać.
Komentarze
Dobre. Bardzo dobre:)
Maksymilianie! Pan nie wychodzi z kuchni? To wspaniale. I w dodatku same sukcesy. Gratulacje!
A my widzimy, że nasza praca przydaje się fajnym ludziom. Powiększamy więc zapas przepisów. I prawdę mówiąc też nie wychodzimy z kuchni. Chyba, że na chwilę.
Panie Piotrze, z kuchni owszem wychodzę, lecz myślą o tym co by przyrządzić ogarnięty jestem stale. Państwa przepisy wyjątkowo odpowiadają mi, a co najważniejsze są bardzo dobre. To znaczy, że postępując zgodnie z nimi uzyskuje się dobre danie. Rzecz wydawałoby się oczywista, lecz w rzeczywistości nie zawsze ma to miejsce.
Kuchnia natomiast to miejsce wyjątkowe. Chętnie w niej przebywam a gotując odprężam się. Jedzenie z kolei, w szczegóności wspólne, uważam za święto. Świętować należy jak najlepiej, stąd chęci do gotowania mam naprawdę sporo :))
Pozdrawiam serdecznie,
Wygląda na to żeśmy bliźniaki!
To bardzo miłe z Pana strony. Tymczasem, czas wyszukać kolejny przepis!