Filety na sposób orientalny
(4 porcje)
4 filety z dorsza lub innej białej morskiej ryby, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, sól, cebula, szklanka soku jabłkowego, 3 goździki, łyżka rodzynek, pieprz.
1. Na łyżce oleju podsmażyć obsypane lekko mąką filety, posolić je.
Odłożyć.
2. Dodać pozostały olej i na nim zeszklić posiekaną jak najdrobniej cebulę, dodać rybę, goździki, rodzynki, pieprz i sok jabłkowy. Dusić około 15 minut, zwracając uwagę, aby ryba się nie rozpadła.
Filety na sposób orientalny można podawać z kuskusem lub ryżem. Można do niej dodać dla amatorów jakąkolwiek ostrą przyprawę.
Komentarze
proponuję przepis na rolmopsy ze świeżego śledzia:
10 świeżych filetów śledziowych
czarny pieprz
gorczyca
3 średnie ogórki kiszone
1 średnia cebula
filety umyć posypać pieprzem i gorczycą na każdy filet ułożyć słupek ogórka i cebuli. Zwinąć rolmopsy zabezpieczyć wykałaczką.
zalewa: 2,5 szkl. wody ,5 szkl. octu 10% ,1 łyzka soli ,1 łyżka cukru,listek laurowy ,ziele angielskie
włożyć do gotującej zalewy na 3-5 minut pozostawić do wystygnięcia podawać zimne można podać z odrobina kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
Dzięki serdeczne.
Witam,
czy polecą Państwo jakieś sałatki zimowe pasujące do ryb wigilijnych?
dziękuję,
Maria
Naszym zdaniem pozostaniemy w klimacie wigilijnym robiąc sałatki z kapusty włoskiej albo białej. Podajemy tu kilka takich przepisów np. sałatka z kapusty z truskawkami. Może też być sałatka z marchewki z migdałami i sosem winegrat lub z selera naciowego. Smacznego.
Bardzo dziękuję za sugestię! Już szukam przepisów na Stronie (trafiłam tu „przypadkiem”, słuchając wywiadu z Panią Barbarą w radiu plus warszawa, i jeszcze nie na wszystko trafiłam..). Serdeczne dzięki!
maria
Szanowny Panie,
sluchalam Pana dzis w TOK Fm i narobil Pan smaku na karpia w sosie śmietanowym z pieprzem. Czy przepis jest gdzies dostepny. Mam plan, aby przygotowac takiego karpia na Wigilię.
Dziekuje i pozdrawiam,
Ewa Rzeczkowska
PS. To biale wino, o ktorym Pan wspomnial mozna kupić gdzieś – Chateauneuf-Du-Pape????
Przepis na karpia pieczonego w śmietanie jest tu czyli w witrynie adamczewscy.pl
Wystarczy w okienko z prawej u góry wpisać nazwę czyli karp pieczony w smietanie i kliknąć na szukaj. Pojawi się mój ulubiony przepis.
A wino, o które Pani pyta jest w wielu sklepach winiarskich ale nie w supermarketach. Ja kupuję zwykle w Dominusie przy Wielickiej w Warszawie lub w Centrum Wina przy Puławskiej albo u Marka Kondrata przy Wierzbowej. Są i inne dobre sklepy ale te sa przeze mnie preferowane.
Wesołych i Smacznych Świąt.