Zwykła pieczeń wieprzowa z sosem cebulowym
(6 porcji)
Ładny kawałek wieprzowej łopatki lub schabu karkowego wagi około 1 kg, sól, pieprz, łyżka mąki, łyżka oleju lub oliwy, duża cebula, ? łyżeczki do kawy nasion kminku.
1. Mięso w przeddzień posolić i pozostawić w chłodnym miejscu.
2. Olej lub oliwę rozgrzać. Mięso posypać lekko mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
3. Mięso podlać kilkoma łyżkami wody, posypać kminkiem, dodać pokrojoną w krążki cebulę i dusić mięso pod przykrywką (około godziny lub według gustu i potrzeby nieco dłużej. W razie potrzeby podlewać wodą.
4. Kiedy mięso jest miękkie, pokroić w poprzek włókien. Sos można zmiksować (wtedy rozdrobni się też kmin i w ten sposób sos będzie bardziej aromatyczny) lub lekko rozdrobnić miękką cebulę widelcem. Sosem polać mięso, lub podać go osobno, w sosjerce.
Pieczeń można podać z kaszą perłową lub gryczaną, ugotowaną na sypko lub z ziemniakami z wody.