Pasztet Piotra
4-6 udek kurzych, 1 kg bardzo chudego boczku lub schabu karkowego, 2 suszone podgrzybki, 1 duża cebula, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 1 kg wątróbki drobiowej, nieduży kawałek dziczyzny (zając, sarna lub dzik), 3/4 kg kleistej cielęciny z golonki, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony pieprz, 5 jaj, 2 suche bułki z pszennej mąki
Mięso (bez wątróbek) pokrojone w kawałki z cebulą i przyprawami gotować 4 godziny, całkowicie przykryte wodą. Na ostatni kwadrans wrzucić bułki. Wątróbki poddusić na maśle, by złapały kolor i nie były surowe. Wszystko dwukrotnie zmielić w maszynce z małym sitkiem. Dodać jajka, majeranek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową (wszystko do smaku) i dokładnie wymieszać. Wkładać do brytfanek lub foremek jednorazowych wysłanych pergaminem lub wysypanych tartą bułką. Piec w piekarniku w 190 st. C przez 60-75 minut.
Komentarze
Ojej, 46 udek to ze 20 kg. Skąd taki gar wziąć. Pewnie tylko 4-6. A ile tej cielęciny? No i piec też chyba trochę krócej 60-75 minut?
Serdecznie pozdrawiam, Małgosia
Niestety czasem znikają myślniki. Już poprawione – dziękuję za zwrócenie uwagi.