Murzynek – ciasto dla początkujących gospodyń
Kostka masła lub margaryny, 2 czubate łyżki dobrego kakao, 1/2 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, olejek zapachowy według gustu, kieliszek koniaku lub jakiegokolwiek mocnego alkoholu, łyżka masą lub margaryny do wysmarowania blachy, łyżka tartej bułki.
1. Zagotować wodę, masło, cukier i kakao. Odlać 1/2 szklanki płynu jako polewę do gotowego już ciasta.
2. Po ostudzeniu, do pozostałego płynu dodać przesianą mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i olejek zapachowy oraz alkohol i dokładnie wymieszać. Można użyć miksera.
3. Ubić pianę z białek.
4. Dodać pianę do ciasta i lekko, ale dokładnie, wymieszać.
5. Piec w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką około 35-40 minut. Próbować patyczkiem jeśli suchy ciasto upieczone.
6. Po wyjęciu ostudzonego ciasta z foremki – polać je pozostawioną polewą.
To bardzo smaczne ciasto można, jak tort, przełożyć kremem kakaowym lub kawowym, będzie jeszcze lepsze.