Szaszłyki z kurczęcych piersi
3 pojedyncze filety z piersi kurczęcej, 20 plasterków wędzonego boczku, 8 szalotek, 2 czerwone papryki, ew. cukinia. Na marynatę: 1/2 szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz.
1. Piersi kurczęce pokroić w mniej więcej równe kawałki wielkości ? pudełka zapałek.
2. Szalotki pokroić na ćwiartki. Paprykę pokroić w nieduże kawałki. Poprzekrawać na pół plasterki boczku. Jeżeli mamy cukinię, pokroić ją w kostkę.
3. Na szpadki do szaszłyków nadziewać po kolei wszystkie składniki.
4. Przygotować marynatę mieszając sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odrobinę soli (sos sojowy jest słony!) i pieprz.
5. Ułożyć w płaskim naczyniu szaszłyki, polać marynatą, okryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na dobę. W tym czasie kilkakrotnie przewracać mięso.
6. Ułożyć szaszłyki na kratce do grillowania, wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec, polewając marynatą około 20 minut.
Szaszłyki są doskonałym daniem na przyjęcia, bowiem przygotowane wcześniej, w ostatniej chwili wymagają jedynie upieczenia.