Rostbef różowy w środku
Ok. ? kg ładnego rostbefu bez kości, o jasnym mięsie, nie poprzerastanego żyłkami, szklanka czerwonego wina, płaska łyżeczka mieszanki ziół: bazylii, estragonu i cząbru, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól.
1. Rostbef umyć, osuszyć, powycinać pozostałości żyłek, natrzeć mieszanką ziół i solą ułożyć w porcelanowej misce i zalać czerwonym winem. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
2. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, posypać lekko pieprzem i obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, po czym ułożyć w brytfannie i piec w 200 st C 25 minut.
3. Upieczony rostbef ostudzić.
4. Przy pomocy bardzo ostrego noża pokroić cieniutkie plasterki mięsa, ułożyć na półmisku. Podawać z marynowanymi warzywami lub śliwkami czy gruszkami i sosem twarożkowo – chrzanowym.
Upieczony rostbef jest niezwykle smakowitą i ładną przystawką, można podawać go z chrzanem wymieszanym z porzeczkową galaretką lub twarożkiem wymieszanym z chrzanem odrobina śmietany i soli do smaku.