Babki ponczowe Savarin
5 żółtek, 3 łyżki cukru, 3,5 łyżki masła, 3 dag drożdży, ? szklanki śmietanki 12%, 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta startej z cytryny skórki.
Na poncz:1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, mały kieliszek rumu, kawałek laski wanilii.
1. Rozrobić drożdże z śmietanką. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Ucierać masło z cukrem i wbijanymi po jednym żółtkami.
3. Kiedy już wszystkie żółtka są ukręcone z masłem, dodać wyrośnięte drożdże i mąkę, szczyptę soli i skórki cytrynowej.
4. Napełniać w 1/3 papierowe foremki do babeczek i upiec po ponownym wyrośnięciu.
5. Zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać alkohol.
6. Gorące babki zanurzać w ponczu od razu na chwilę i wyjmować na talerz.
Babki Savarin to doskonały deser, który pozornie wydaje się pracochłonny, ale w istocie tak nie jest. Za to smakuje wspaniale.
Komentarze
Zdrowych i Pogodnych Świąt oraz Dobrego Nowego Roku życzy Państwu Wasz wierny czytelnik i słuchacz. Uwielbiam programy w radio oraz Państwa ksiązki. Stosuję Wasze przepisy i nigdy się nie zawiodłem, wprost przeciwnie. Pozdrawiam i życzę jak najwięcej sukcesów. Tomek z Wrocławia.
Dzięki za życzenia i też życzymy szczęścia i sukcesów w Nowym Roku.
Dzirekuję za przepis, babeczki super, smaczne i delikatne…ale w jakiej temp. je piec i jak długo? Piekłam w 160C 25 min. Babeczki bez cukru (część) znacznie ładniejsze, kształtne. z cukrem zbyt szybko rumienią się i „padają”, nie trzymają fasonu…źle odklejają się od pergaminowych foremek…coś tu nie tak …robię…
Błagam o pomoc.Pozdrawiam
…i jeszcze jedno pytanie: jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Wyszło mi dość gęste, a raczej „ciągutka”, źle nakładało się je do papierowych foremek. …A może powinno być „lejące”?
To wszystko ważnw szczegóły
Pozdrawiam
Piec należy w temperaturze nieco wyższej czyli 180 st. C.
A konsystencja winna być lżejsza niż na placek drożdżowy.Ale nie lejąca. Jest to w istocie babeczka drożdżowa, której lekkości dodaje poncz. Może warto spróbować nasmarować foremki świeżą oliwą? Przepis jest sprawdzony ( jak wszystkie nasze) więc nie wiem skąd te kłopoty.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. W sobotę zrobię jeszcze raz babeczki i opowiem jak się udały.