Zgadnij co gotujemy? (2)

Czytając książki kucharskie co jakiś czas natrafiamy na zupełnie nieznane nam terminy i określenia. Warto poszukać w encyklopediach, słownikach czy starych wydawnictwach by wiedzieć o czym piszą kulinarni znawcy. Oto zagadki, które znacznie zwiększą  Wasz zasób słów i pozwolą czasem zabłysnąć towarzysko. Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas obydwojga czyli Adamczewskich. Dziś kolejna porcja pytań.

Mimo że wyjeżdżam z wnuczętami na włoski urlop, w kolejne środy pytania będą publikowane. Tyle tylko, że zwycięzcy nieco dłużej będą czekać na nagrody. Dedykacje wpiszę bowiem dopiero po powrocie. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.

* Wigilijna kutia przywędrowała do Polski z:
a) Izraela; 
b) Italii;
c) Turcji

* Wojciech Wielądko, z którego książki „Kucharz doskonały” korzystał Adam Mickiewicz pisząc „Pana Tadeusza”, to:
a) heraldyk i tłumacz;
b) kucharz rodziny Czartoryskich;
c) podkomorzy krakowski    
                                                           
* Tajine  to:
a) gliniane lub metalowe naczynie z pokrywą używane w kuchni arabskiej do przyrządzania duszonych potraw z jarzyn, ryb lub mięsa;
b) imię słynnej kucharki z dwory sułtana Brunei;
c) soczyste i słodkie owoce z Karaibów.