Zgadnij co gotujemy?
Czytając książki kucharskie co jakiś czas natrafiamy na zupełnie nieznane nam terminy i określenia. Warto poszukać w encyklopediach, słownikach czy starych wydawnictwach, by wiedzieć o czym piszą znawcy. Oto zagadki, które znacznie zwiększą Wasz zasób słów i pozwolą czasem zabłysnąć towarzysko. Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas, czyli Barbary i Piotra Adamczewskich.
Dziś pierwsza porcja pytań. Kolejne – za tydzień.
* Podgorzałka to:
a) pośledni gatunek wódki pędzonej przez karczmarza;
b) dzika kaczka żyjąca na bagnach i gęsto zarośniętych stawach;
c) pomoc domowa we dworze trzymająca klucze do kredensu z alkoholami.
* Ucha – słynna rosyjska potrawa – to:
a) danie z duszonych wieprzowych uszu;
b) zupa rybna;
c) pierożki z baranim łojem.
* Fasolka po bretońsku to potrawa z:
a) Wielkiej Brytanii;
b) Francji;
c) Polski.
Komentarze
Panie Piotrze, naprawdę tak nisko Pan ceni wiedzę kulinarną tu zgromadzonych?
Przecież to pytania do audiotele… 🙁
Z poważaniem,
Kristii
Podgorzalka – kaczka (?).
Ucha – zupa rybna.
Fasolka po bretonsku – z Francji(?).
Panie Piotrze, kiedy obaj bylismy jeszcze bardzo mlodzi, trafilem do Tarusy nad Oka i na brzegu rzeki spotkalem wieczorem dziadka, ktory mial jeden zab, jeden patyk, jeden sznurek, jeden gwozdzik na sznurku, jeden kawalek chleba, jeden kociolek, jedna lyzke i troche jarzyn w kieszeni. Przynioslem jedna butelke wodeczki. Z pobliskiego pola zwedzilismy „kartoszku” i dziadek zwarzyl na ognisku uche, ktorej starczylo do wczesnego rana. Pamietam te uche i dlugi wyklad monograficzny dziadka o zwiazku zdradzieckim i gulagach. Problem jednej lyzki zagluszyla wodeczka, za to pozniej, dlugo musialem wyjasniac, gdzie sie zapodzialem…
Z pozdrowieniami. Okon.
Panie Piotrze
Od dwudziestu lat mieszkam w Bretanii i jeszcze nie spotkalam dania o nazwie ” fasolka po bretonsku ”
Z pozdrowieniem. Ela
Panie Piotrze strzelam,bo wszystkiego pewna nie jestem:
podgorzalka to-dzika kaczka…
ucha to -zupa rybna,
no i fasolka po bretonsku,to chyba wymysl z Polski!!
A teraz troche nie na temat.Wiemy,ze nie wszyscy sa talentami kucharskimi. O niektorych takich mozna nawet anegdoty pisac.Przytocze jedna z nich-moja serdeczna kolezanka nigdy nie kryla,ze nie lubi kuchni.
Kiedys jej mama,ktora byla bardzo zajeta, poprosila ja o ugotowanie jajak na miekko.Po paru dobrych minutach pyta,corke,czy te jajka sa juz gotowe?Moja kolezanka jak najbardziej serio odpowiada”Nie ,bo skorupka jest jeszcze twarda”!!!!
Ps.Panie Okon.gratuluje tekstow,sa piekne.Ana
Pozdrowienia dla Gospodarza i blogowiczow.
Pierwsza nagroda-książka jest do wyboru: Droga Ano co wolisz: „Męskie gotowanie”, „Rok na stole” (to mojego pióra) czy może Barbary „Kuchnia polska na nowo odkryta”, „Kuchnia dla singli” lub ” W kuchni babci i wnuczki”? Autografy też do wyboru. Mogą być obydwojga.
Gratulacje i smacznej zabawy! P.Ad.
Panie Piotrze,co za radosc!!!!! Czy ja na pewno jestem ta Szczesciara???
Jesli tak,to wybieram „Rok na stole” YES,YES !!!!!!
I stokrotne dzieki!!!Ana
Ps.A z autografow panstwa obojga bylaby podwujna radosc!!
Panie Piotrze,
Postuluje o nie przywolywanie podgorzalki w kontekscie kulinarnym.
Jak pisza Tomialojc i Stawarczyk w dziele Awifauna Polski kaczka ta jest u nas skrajnie nielicznie legowa. Rowniez na przelotach jest rzadko spotykana. Nie mozna podgorzalki zastapic krzyzowka?
Ślinka cieknie, jak się czyta Pana felietony. 🙂
I ja tez wziełam udział w konkursie, ale odpowiedź wysłałam – może wczesniej ? – na adres podany powyzej.
Od jakiegoś czasu nie lubie gotować, no, chyba, że zapraszam przyjaciół. Czy też Pan jest zdania, że przy przyrządzaniu posiłków trzeba myśleć z sympatią o tych, dla których sie gotuje? Ja tak mam. Wg mnie gotowanie jest magią… gdy pozytywne myśli emanują do potrawy. Może dlatego znawcy dobrego jedzenia chcą poznać kucharza? 🙂 Smutny, zestresowany, ponury czy złosliwy kucharz nie przyrządzi poematu.
Zrewanżuję się zimową, prostą sałatkę ziemniaczaną. U nas taki klimat, ze zima może być za miesiąc.
Składniki: ziemniaki ugotowane w mundurkach, filety z matiasa, ogórki kiszone jesienno- zimowe obrane, cebula. Z ziemniaków zdjąc skórkę i pokroić w kostkę. Resztę składników też pokroić w kostkę. Sół i pieprz do smaku, bo i śledzie i ogórki są słone. Dodać olej i… 3/4 – do 1 łyzki hyzopu. Wymieszać i odstawić do lodówki, by składniki sie zmacerowały. Podawać z kiełbasą śląską na gorąco. A jakie wino by Pan zaproponował ?
Innych przypraw nie dodaję, bo psują smak.
PS. Oczywiście – Pozdrawiam,
Ewa
ELF. 8-16.
Co jest matias ?! Rybka ? A czy ja sie smazy ? Czy tez sie gotuje ? Ja bym chcial taki jeden maly bialy filecik, tylko przymuszony jestem wiedziec co to jest ?!
A niech tam! Na inaugurację zgadywanki szczodrą ręka rozdam więcej niż obiecywałem. Ma więc Ana „Rok na stole”, a dwie kolejne osoby – Jacek i Ewa, które przysłały równoczesnie prawidłowe rozwiązania na adres podany w blogu, otrzymają – „Męskie gotowanie” (mojego autorstwa) i „Kuchnię dla singli” (autorstwa Barbary). Książki wydane przez Nowy Świat i Wydawnictwo Prószyński i S-ka. Gratulacje!
Kolejne pytania publikowane w środy będą trudniejsze, a odpowiedzi koniecznie trzeba będzie kierować na wskazany adres. No i nagroda będzie tylko jedna. Rozrzutny mogę być tylko raz!
A teraz kilka odpowiedzi: matias to oczywiście śledź. Bardzo pyszny i delikatny.
Wiem, że podgorzałka jest pod ochroną i wcale nie namawiałem do jej pieczenia. Ale uznaję zastrzeżenia i więcej tego pięknego ptaszka nie użyję jako przykładu w żadnym kontekście kojarzącym się z kuchnią.
Też uważam, że dobre dania można zrobić tylko wówczas gdy z sympatią czy wręcz miłością myśli się o stołownikach. No i – co oczywiste – o samym kucharzeniu.
Na koniec odpowiedź najtrudniejsza: do sałatki proponowanej przez Ewę z trudem przyszło mi na myśl wino (po prostu matias jako śledź kojarzy mi się wyłącznie z kieliszkiem zimnej czystej wódki). Ale po dłuższym zastanowieniu (zwłaszcza, że wczoraj do obiadu sam to piłem) polecam Pinot Grigio ( moja butelka była z winnicy Longariva). Ewentualnie coś mozelskiego. Ale jednak przeważa we mnie sympatia do Włoch. Więc Pinot Grigio lub piemonckie Gavi.
P.Ad.
Ma Pan rację. Śledź lubi wódkę. Jako, że ja wódki nie lubię, ponadto robiłam tę sałatkę dzieciom, to do popicia najlepiej pasuje mi żurek śląski. Nie mylić z barszczem białym. 🙂
Żur na wodzie. Tzn do gotującej wody dać sporo czosnku. Ugotować. Wlać żur i tylko raz zagotować, bo inaczej będzie gorzki. Do filiżanek z zurem dodać 1 płaską łyżeczkę startego, dobrego chrzanu ze słoiczka.
Okon,
pytasz, czy matiasa sie smaży? Ja np. nigdy nie smażyłam. Smażyłam wyłącznie zielone śledzie, obtoczone wcześniej w mące.
Czy dobrze się domyslam, Panie Piotrze, są to wina białe? Jak do ryb?
Pozdrawiam
PS. Żur oczywiście na koniec posolić do smaku. Zapomniałam, lub wydawało mi sie oczywiste. 🙂
Ależ oczywiscie. Białe, białe. Aromatyczne i delikatne. P.Ad.
Hello to all who look for a pair!
Great site for dating, all directions and for all countries and cities,
100%, you will find yourself a pair,
registration is free, hurry up,
a little more and it will be paid for,
but only for the very first who registers all the video and photos for free Search by category and for free, love the first free, play for free,
and bonuses to your account cleared funds for the development of your application forms,
register for one of the sites that you submitted, and all in your hands,
with your love for ever Dmitry, always waiting for feedback of your acquaintance,
and I will advertise, Al then you appear even more crush on you!
http://killerfreegirl7.justfree.com/map.html On this site, all links to the best dating sites!
http://users7.nofeehost.com/sexigirlsfree/map.html All just for you my dear customers>
http://killerice.977mb.com/map.html Free Russian and Ukrainian girls for you
http://killerice.freehostking.com/map.html
http://sex.in.two.takehost.com/map.html
http://getiton.com/go/g1111998-ppc
See you!
Who wants sex and relationships without commitment to all here!
Great site for dating, all directions and for all countries and cities,
100%, you will find yourself a pair,
registration is free, hurry up,
a little more and it will be paid for,
but only for the very first who registers all the video and photos for free Search by category and for free, love the first free, play for free,
and bonuses to your account cleared funds for the development of your application forms,
register for one of the sites that you submitted, and all in your hands,
with your love for ever Dmitry, always waiting for feedback of your acquaintance,
and I will advertise, Al then you appear even more crush on you!
http://killerfreegirl7.justfree.com/map.html On this site, all links to the best dating sites!
http://users7.nofeehost.com/sexigirlsfree/map.html All just for you my dear customers>
http://killerice.977mb.com/map.html Free Russian and Ukrainian girls for you
http://killerice.freehostking.com/map.html
http://sex.in.two.takehost.com/map.html
http://getiton.com/go/g1111998-ppc
See you!
NO cóż tęskno za tekstami Piotra.
Były świetne, pełne humoru, a także ceniliśmy to, stali blogowicze i nie tylko, że wchodził w interakcję z nami, komentującymi.