Początek

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Witam wszystkich smakoszy i miłośników gotowania.

Od dziś będziemy mogli razem spędzać po kilka chwil, ale za to codziennie dzieląc się swoimi kulinarnymi odkryciami. Ja będę starał się przekazać Państwu zarówno wszystko, co wiem o gotowaniu, historii kuchni, nowościach w dziedzinie sprzętów, ale i produktów spożywczych. Będę starał się także podawać Państwu jak na talerzu co, gdzie i kiedy można kupić, a także gdzie dobrze zjeść.

Mój blog będzie podsuwał rady, będzie też służył jako przewodnik weekendowy po lokalach, przewodnik po sklepach, targach. Będzie to taki internetowy Smakosz na co dzień i od święta. Nie zapomnę też o absolutnie niezbędnej rubryce – Współczesny savoir vivre.

Blog będzie zapisem lektur, podróży, godzin spędzonych nad garnkiem, czasu przygotowań przyjęć dla rodziny i przyjaciół.

Ponieważ historia kulinarna jest nieodłączną częścią historii, na blogu jest miejsce na anegdoty historyczne i inspiracje do rozmów przy stole. W ostatnim czasie kuchnia i gotowanie awansowały – stały się tematem rozważań towarzyskich na równi z literaturą, filmem, a nawet sportem.

Inteligent, zarówno czytelnik tygodnika jak i internauta, nie tylko nie wstydzi się przyznawać do kulinarnych zainteresowań, ale szczyci się nimi. Dlatego też na blogu będzie miejsce do wymiany myśli oraz doświadczeń w tej mierze. Mam nadzieję, że Państwo odwzajemnicie mi się tym samym i będziemy wspólnie gotować.

Znajdą tu miejsce relacje z mistrzostw kucharzy, cukierników i barmanów, międzynarodowych olimpiad kucharskich, pokazów i spotkań mistrzów rondla i patelni.

Osobny rozdział to porady sommellierskie, czyli dobór win do potraw, odkrywanie nowych win na polskim rynku i rady gdzie oraz jak je kupować.

Na koniec informacja czego w blogu nie będzie. Nie będzie zbioru przepisów kucharskich. Mogą – incydentalnie – znaleźć się omówienia nowych, fascynujących i nieznanych potraw, ale nie będą one klasycznym zapisem receptur. Po przepisy odsyłam Państwa do mojej witryny www.adamczewscy.pl.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Sieć, śmieć, śmierć

Brytyjski serial „Dojrzewanie” o 13-letnim zabójcy wstrząsnął polskimi rodzicami. Czy to się może zdarzyć u nas? Tak, bo docierają tu te same internetowe zagrożenia.

Joanna Cieśla

Tych zaś, którzy chcieliby także posłuchać moich opowieści, kieruję na adres Radia TOK FM.

No to ruszajmy w tę podróż z łyżką , nożem i widelcem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj