Risotto z gorgonzolą i gruszką wg Tessy
50 dag ryżu arborio, 2 niezbyt dojrzałe gruszki, 2 łyżeczki masła, 3 łyżki oliwy, kieliszek białego wina, 6 szklanek gorącego bulionu (najlepiej z kury), 20 dag sera gorgonzola, świeżo zmielony pieprz
1. Jedną gruszkę (razem ze skórką) pokroić w małe kawałki i usmażyć na połowie masła.
2. Cebulę i drugą gruszkę obrać, cienko pokroić i podsmażyć w garnku o grubym dnie na reszcie masła z oliwą.
3. Dodać suchy ryż i dalej podsmażać przez parę minut. Podlać winem i ciągle mieszając odparować płyn. Następnie, ciągle mieszając, dodawać porcjami gorący bulion (gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta – wlewać następną).
4. Kiedy ryż jest miękki, po ok. 20 min, dodać pokrojoną w kawałki gorgonzolę i podsmażoną gruszkę, wymieszać dokładnie, przyprawić pieprzem i podać.
Komentarze
Fantastyczny przepis! Trochę za długo smażyłem gruszkę..Zazwyczaj przygotowywałem risotto z boczkiem i grzybami (w sezonie), które zamieniałem na groszek, czy szparagi. Jako ser Gruy?re. Teraz ten jest nr.1 na mojej liście! Przepisu szukałem po pana audycji w tok fm.:) Pozdrawiam z Torunia!
Dziękuję za komentarz i życzę sukcesów.
witam
właśnie, zachęcona programem w radio, przygotowuję risotto.Zauważyłam jednak błąd- w spisie produktów nie figuruje cebula, w punkcie 2- pojawia się (nie podano ilości),w trosce o najwyższą jakość ulubionej strony kulinarnej (ach, te smakowite opowieści! 😉 zwracam uwagę na konieczność precyzji recepturowej.Nie podano tez czy ryz przykrywać(ja przykrywam, nie wiem czy dobrze), czy nie.
pozdrawiam serdecznie
Gosia
Faktycznie przeoczyłem cebulę w składnikach. Poprawie sie. A ryżu podczas szklenia na oliwie nie przykrywam lecz mieszam i czekam aż zmieni lekko kolor.Życzę smacznego.