Racuchy twarogowe
25 dag półtłustego twarogu, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, szklanka mąki, łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka otartej z cytryny skórki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki ugotowanego ryżu, pół szklanki oleju, 3 łyżki cukru-pudru.
1. Wymieszać mąkę, mleko, jaja i cukier, zmiksować i odstawić na pół godziny.
2. Twaróg rozkruszyć, dodać do rozrobionego ciasta wraz z cukrem waniliowym, rodzynkami lub starta skórką i gotowanym ryżem. Wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką ciasto formując owalne racuszki. Smażyć z obu stron, osączać na złożonym kilkakrotnie kuchennym papierowym ręczniku.
4. Ułożone na półmisku racuchy oprószyć przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze
Czy połmisek należy przykrywać ?
Takiego przepisu nie znałam na polędwiczki wieprzowe.. ciekawy i zachęcający. Szczególnie gdzie jest wykorzystanie mięso wieprzowe..
Jest to danie naprawdę smaczne. Ostre przyprawy doskonale kontrastują z delikatnym i „łagodnym” mięsem. A zapiekane bez przykrycia nabiera sympatycznej chrupkości.
Tak przepis jest bardzo dobry!
Miło przeczytać taki komentarz. Powodzenia w kolejnych przepisach.