Ciastka tureckie
8 łyżek masła, 4 jaja, niepełna szklanka mąki, niepełna szklanka cukru pudru, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Do posmarowania blachy: łyżka masła.
Na lukier: szklanka i ćwierć cukru pudru, 2 łyżki soku cytrynowego, 3 łyżki spirytusu lub jeśli nie chce się używać alkoholu, jeszcze 3 łyżki soku cytrynowego i olejek arakowy lub rumowy (2-3 krople).
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Masło utrzeć w garnuszku dodając po jednym żółtka i na koniec rozpuszczone w 2-3 łyżkach wody kakao.
3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Ubić sztywną pianę , pod koniec dodając cukier puder.
5. Wymieszać masło z żółtkami z mąką i ubitą pianą.
6. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę i upiec w piekarniku o temperaturze 170 st C.
7. Przygotować lukier : utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym i olejkiem lub sokiem cytrynowym i spirytusem, wylać na wystudzone ciasto.
8. Kiedy lukier stężeje wykrawać szklanką półksiężyce.