Fasola w sosie pomidorowym
(4 porcje)
50 dag fasoli Jaś, 5 łyżek masła, cebula, ząbek czosnku, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 3 goździki, liść laurowy, sól, pieprz, 5 średnich mięsistych pomidorów lub puszeczka pomidorów we własnym soku.
1. Fasolę umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia wodę wylać, zalać fasolę nową, dodać 2 łyżki masła, trochę soli i ugotować fasolę, starając się odparować jak najwięcej płynu, pozostały odlać.
2. Obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na pozostałym maśle, dodać obrane i pokrojone pomidory i dusić z tymiankiem, goździkami i liściem laurowym do momentu, kiedy sos stanie się bardzo zawiesisty.
3. Połączyć fasolę z sosem i gotować chwilę, mieszając, aż sos pokryje całą fasolę.