Zupa porowa
3 duże pory, 4 ziemniaki, marchew, 1/4 kg łopatki wieprzowej z kością lub kawałek kiełbasy, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, łyżka mąki, ewentualnie szczypta ziół prowansalskich, 6 szklanek wody
1. Mięso z kością lub kiełbasę, obrane, opłukane i pokrojone na cztery części ziemniaki oraz pory: oczyszczone, przekrojone wzdłuż i starannie umyte między listkami, gdzie zbiera się piasek, pokrojone na kawałki, gotować w 6 szklankach wody ponad 1 godz.
2. Gdy jarzyny i mięso przy kości będą miękkie, wyjąć mięso, a wywar z jarzynami zmiksować.
3. Zaprawić zupę śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki, dodać sól, pieprz i zioła, zagotować.
4. Do gotowej już zupy wrzucić oddzielone od kości pokrojone mięso lub pokrojoną kiełbasę.
Można podawać tę zupę, jak wiele zup przecieranych lub miksowanych, z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.