Knedle z białym serem
1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, sól; na nadzienie: 20 dag białego sera półtłustego, 1 żółtko; do polania: 2 łyżki masła, 1 łyżka tartej bułki
Ziemniaki umyć szczoteczką, ugotować w skórce, wystudzić, obrać. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę i jajko. Wyrobić puszyste ciasto. Ser rozdrobnić jak najdokładniej widelcem, utrzeć na dość gładką masę z żółtkiem i solą. Z ciasta ziemniaczanego uformować trzy grube wałki, odkrawać po kawałku, formować płaskie krążki, nakładać łyżeczkę sera, zlepiać brzegi i formować okrągłe knedle. Wrzucać knedle do wrzątku, po chwili od ponownego zagotowania wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Zrumienić na suchej patelni tartą bułkę, dodać masło, kiedy się rozpuści polać knedle.