Udka w curry
8 udek z kurczaka, 3 łyżki sypkiej przyprawy curry, 2 cebule, ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru, 3 łyżki oleju, 3 szklanki rosołu drobiowego z kostki, 25 dag ryżu (2 torebki do gotowania), 3 cebulki dymki
1. Umyte udka posypać przyprawą curry i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i udusić na rozgrzanym oleju.
3. Cebul e z czosnkiem łyżką przesunąć na środek patelni, na wolnej części poukładać udka i mocno obsmażyć, po czym zdjąć mięso a na patelnie wlać rosół warzywny, wymieszać i zagotować.
4. Na patelnię wsypać ryż, pod przykryciem gotować ok. 10 minut na małym ogniu.
5. Dymkę pokroić w krążki wraz ze szczypiorem. Cebulkę z udkami dodać ponownie na patelnię i gotować potrawę kolejne 15 minut.