Drożdżowy leniuch z owocami
Na ciasto: 10 dag drożdży, 1,5 szklanki cukru, 5 jaj, 0,5 szklanki oleju, 10 dag masła, szklanka gorącego mleka, 3,5 szklanki mąki (70 dag)
Na kruszonkę: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki
Dowolne owoce (mogą być rozmrożone i odsączone z soku śliwki i wiśnie)
1. W wysokim naczyniu ułożyć warstwę pokruszonych drożdży, posypać je połową szklanki cukru, na cukier wylać rozbełtane jaja, olej oraz ułożyć posiekane masło. Zalać całość szklanką gorącego mleka i odstawić na 3 godziny, nie mieszając.
2. Zagnieść składniki kruszonki i pokruszyć je.
3. Po upływie tego czasu wsypać mąkę i pozostały cukier i dopiero teraz wszystko wymieszać.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić ciasto, wyrównać wierzch, poukładać owoce. Posypać obficie kruszonką.
5. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i piec 40 minut.