Cacko z dziurką
Na ciasto: niepełne 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 3 dag drożdży, 2 żółtka, 5 łyżek cukru, 3 łyżki masła, szczypta soli
Do posmarowania ciasta: jajko.
Do posypania po upieczeniu:2 łyżki cukru pudru
Na farsz: 20 dag pełnotłustego twarogu, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki startej skórki z cytryny
1. Drożdże wymieszane z łyżeczką cukru i mąki zalać połową ciepłego mleka, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe mleko, cukier, żółtka, sól i rozpuszczone masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
3. Zmielony w maszynce do mięsa ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i skórką cytrynową.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko wysypanej mąką desce na placek grubości 2 cm, wykrawać krążki, układać na wyłożonej papierem do wypieków blaszce w dość dużych odległościach, ponieważ wyrosną. Pozostawić nakryte czystą ściereczką, aż podwoja swoja objętość.
5. W każdym krążku zrobić dołek, w który nakładać po kopiastej łyżeczce (lub więcej) serowego nadzienia.
6. Rozbić jajko z łyżką wody i smarować wierzchy krążków.
7. W nagrzanym do 220 st. C piekarniku piec około 30 minut. Wyjęte z piekarnika cacka posypać cukrem pudrem.