Biszkoptowa rolada
5 jaj, 5 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 5 dużych jabłek
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę jak na jarzynową sałatkę.
2. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier, stale ubijając.
3. Kiedy piana jest dostatecznie sztywna wymieszać ją z mąką i żółtkami. Należy robić to dokładnie ale i ostrożnie.
4. Na blaszce wielkości całego piekarnika rozłożyć arkusz papieru do wypieków, na nim warstwę jabłek. Ciasto wyłożyć na jabłka rozkładając je możliwie równą warstwa.
5. W nagrzanym do 180 st C piekarniku piec ciasto około 30 minut. Powinno być równomiernie złociste.
6. Wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć na rozłożona ściereczkę w ten sposób, aby warstwa jabłek znalazła się na wierzchu. ) .
7. Zwinąć ostrożnie roladę i odstawić do ostygnięcia. Posypać obficie cukrem pudrem.
Uwaga, kroić dopiero po zupełnym ostygnięciu