Minestrone z makaronem
3 marchwie, 20 dag fasolki szparagowej, nieduża cukinia, 2 średnie pomidory, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki, puszka groszku konserwowego, 2 łyżki posiekanej bazylii, pół łyżki posiekanego tymianku, pół paczki (25 dag) makaronu nitek, sól, pieprz.
1. Marchwie obrać, umyć i pokroić w paski, obraną cukinię pokroić w plasterki, pomidory obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Fasolkę szparagową obrać, pokroić na kawałki.
2. Rozgrzać a garnku 2 łyżki oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie marchew i fasolkę, smażyć 5 minut.
3. Wlać do garnka bulion i gotować 5 minut, po czym dodać pokrojona cukinię, pokrojone pomidory, osączony z zalewy groszek, bazylię i tymianek, na koniec makaron. Gotować, aż makaron stanie się miękki, doprawić solą i pieprzem.